Kyky samaistua toisen kenkiin auttaa myöskin koira arjessa. Usein on helppo spotata asiat, joihin emme ole tyytyväisiä tai jotka ärsyttävät meitä. Ensimmäinen ajatus onkin, että miten saan tämän ongelman loppumaan. Vaikka tekstissä puhutaan pennuista, niin sama näkökulma toimii pennusta senioriin. Näkökulman vaihtamisen taito auttaa yllättävän pitkälle myös koirien kanssa. Kun tämän oivaltaa, niin stressikin vähenee ja saatetaan saada helpommin ideoita muuttaa pennun käytöstä, jos se ei sovellu siihen meidän arkeen. Ymmärtäminen myöskin vähentää riskiä tulkita koiraa väärin ja tätä kautta meidän turhautumista. Asetutaan siis sinne pennun saappaisiin.
Koiran maailmaan ja käyttäytymiseen kuuluu tutustua kaikkiin asioihin hampailla. Koira puree, kaivaa kuoppia, haukkuu, juoksee, kirmaa kavereiden kanssa, jahtaa asioita, saalistaa ja haistelee. Kaikkea näitä se tarvitsee ollakseen hyvinvoiva ja onnellinen. Näissä näkyy myöskin rotukohtaiset erot. Hyvä siis tutustua tai käydä uudelleen läpi, että mihin tarkoitukseen se oma pentu on jalostettu ja miettiä miten niitä tarpeita voisi hyödyntää energian purkuna arjessa ja koulutuksessa.
Otetaan esimerkkitilanteita pennun arjesta ja pilkotaan ne osiin, niin pääset hieman enemmän kärryille mitä ajan takaa.
1. Tilanne: Pentu puree sohvaa.
Pennun näkökulma: Pentu ei tiedä mikä sohvan oikea käyttötarkoitus on, vaan se näkee sen isona elementtinä johon voi hampailla tutustua. Puremisen tarve. Varsinkin väsyneenä tai hampaiden vaihtuessa aivan mahtava kohde purra kiinni ja askarrella.
Miten saan käytöksen katkaistua: Tykkään itse käyttää taitoja, jotka olen koiralle tehtyjen harjoitusten kautta opettanut. Tähän tilanteeseen annan kolme esimerkkiä mitä voisin itse koiralleni sanoa: 1) “Irti” - eli avaa suu. 2) “Jätä” - käännä pääsi pois siitä sohvan nurkasta. 3) “Tule!” - tule minun luokse.
Yksikin vahva taito riittää, jolla saa katkaistua käytöksen. Nyt tärkeää on muistaa, että puremisen tarve ei katoa sieltä itsekseen. Se pitäisi päästä vielä purkamaan. Tärkeää on miettiä jokin uusi toimintamalli vanhan tilalle.
Mikä uusi käytös tilalle: Vaihtokauppa leluun tai luuhun voi toimia, mutta kokeile jotakin muuta kuin koko ajan lattialla lojunutta asiaa, sillä ne ei yleensä ole tarpeeksi mielenkiintoisia siihen tilanteeseen. Ensimmäisenä usein annan pennulle kongin (näitä pakkasessa aina valmiina) tai herkkuluun vaikeampiin tilanteisiin. Yleensä näkee kyllä tilanteen mukaan mikä toimii. Myöskin namietsintä voi osalla toimia (nameja voi heitellä ympäri asuntoa, piilotella tai heittää nuuhkumattoon). Jos pennulla on tarve saalistaa, niin voit ottaa jonkun lelun (jopa vaikka kankainen sohvan materiaalia muistuttava, jos se oli mielenkiintoinen ja kivan tuntuinen hampaissa) ja voit mennä pihalle treenaamaan vaikkapa luoksetuloa. Osa pennuista on väsyneenä aika aktiivisia ja hampaat osuu joka paikkaan. Myöskin rauhassa pennun siirtäminen omaan lepotilaan voi auttaa. Jos pentu jää yksin huutamaan, niin silloin se ei toimi siinä tilanteessa. Myöhemmin voidaan ohjata pentu vihjeellä omalle pedille, jos olet tällaisen arjen taidon sille opettanut tutuksi ja kivaksi hommaksi. Tarjoa siis aina uusi käytösmalli vanhan tilalle ja opeta mikä olisi teidän arkeen sopivampi ratkaisu. Tämä on helpompi tie kuin se, että mitään ei saa tehdä ja pitäisi olla vaan. Johonkin se energia purkautuu kuitenkin.
On hyvä kiinnittää huomiota pennun aktivointiin ja virikkeellistämiseen. Voit antaa osan tai jopa kaikki pennun ruoat esimerkiksi kongista, aktivointipelistä, piilotettuna, maahan heitettynä, treenatessa tai miten vain keksit. Tämä väsyttää pentua ja vähentää ylimääräisiä tuhokäytöksiä.
Jos jokin esine tai materiaali on niin mielenkiintoinen, että mikään ei oikein toimi, niin voit hetkellisesti rajata tämän asian esimerkiksi komposti- tai pentuaitauksella. Kun pentu ei pääse toteuttamaan käytöstään, niin se voi sammua. Tämä tarkoittaa siis sitä, että myöhemmin kun otat aitauksen pois, niin pentu ei edes yritä purra sitä kun ei ole siihen tottunut tai ottanut tätä osaksi arjen rutiinia. Ympäristön rajaaminen on pentu arjessa todella hyvä tapa estää ei-toivottua käytöstä ja tämä on yleensä helppo toteuttaa.
2. Tilanne: Pentu hyppii.
Pennun näkökulma: Sanotaan “ei hypi” tai “alas”. Olenko opettanut tämän sanan, eli tietääkö pentu fyysisesti laskea kaksi etutassua maanpinnalle esimerkiksi tempun kautta. Jos en ole kyseistä sanaa opettanut, niin pentu voi luulla kyseisen sana tarkoittavan että “hypi vaan!” ja käsien heilautuksella ollaan mukana leikissä.
Miten saan käytöksen katkaistua: Voit esimerkiksi kokeilla oletko opetanut tarpeeksi vahvan istumisen tai maahanmenon.
Mikä uusi käytös tilalle: Mitä alas menon jälkeen? Mikä voisi olla uusi käytös sen tilalle? Jos tilanne ei ole liian kiihkeä, niin vahva paikalla olo saattaa toimia, mutta usein tämä on haastavaa nuoren koiran mielentilaan nähden. Voi olla helpompaa alkuun antaa koiralle herkkuluu tai kongin tai heitellä nameja maahan ja sanoa “etsi” eli nenämaahan joka rauhoittaa myöskin koiraa. Tätä on helppo toteuttaa myöskin ulkona ihmisiä kohdatessa.
Myöhemmin kun teillä on enemmän taitoja opeteltuna, niin voit sanoa pennulle jatko vihjeeksi esimerkiksi “oma peti” jos olen koiralle sellaisen käytöksen opettanut.
Taidon opettaminen ja vihjeen lisääminen Sanat on koiralle vain sanoja niin kauan kunnes me opetetaan niille jokin merkitys. Vertaan itse tätä kielten opiskeluun. En osaa puhua hepreaa, enkä ymmärrä mitä sen kielen sanat tarkoittavat ennen kuin joku ne mulle opettaa. Vaatii toistoja ennen kuin voin sanoa, että nyt mä osaan nämä ja ymmärrän niiden merkityksen.
Kannattaa myöskin keskittyä hyvien asioiden bongaamiseen ja niiden vahvistamiseen sen sijaan, että kielletään vain kaikesta ja huomioidaan vain ne huonot käytökset.
3. Tilanne: Koira vetää hihnassa ja reagoidaan sanomalla “älä vedä” . Olenko opettanut mitä "älä vedä" -tarkoittaa? Pennun näkökulma: Osa koirista voi ymmärtää “älä vedä” tarkoittavan hetken odottamista ja sitten matka jatkuu, tule hakemaan nami, kohta tulee nykäisy hihnasta tai muuta vastaavaa mitä tilanteesta sitten kukin nappaa. Koiralle pelkkä sana on hepreaa, eikä se ymmärrä tulla kävelemään viereen hihna löysällä.
Epävarmojen koirien kanssa saattaa käydä lenkillä jopa niin, että koira katsoo meidän reagoivan lenkillä ja alkaakin yhdistämään “älä vedä” -vihjettä ympärillä oleviin asioihin tai vastaan tuleviin ihmisiin / koiriin ja lisää valppautta ja reagointia lenkillä. Esimerkkinä hyvien asioiden bongaukseen: Nopeammin haluttuun lopputulokseen päästään sillä, kun koira on väsynyt lenkin päätteeksi ja kävelee juuri niin kuin toivottaisiin. Muistanko vahvistaa ja palkita tätä käytöstä sekä tätä mielentilaa mitä juuri toivoisin lisää? Vahvistetaan tätä siis jo siinä tilanteessa, kun koira tarjoaa tätä kivaa käytöstä. Tällöin tämä vahvistuu hurjaa vauhtia. Hyvä muistaa, että pentu ei tarkoituksella kiusaa tai kettuile meille. Sillä on sen mielestä hyväkin idea ja tarve toimia miten toimii. Koira elää kuitenkin hieman toisenlaista elämää, kuin mitä meidän yhteiskunta siltä odottaa. Kompromissit ja koiran ymmärtäminen auttaa todella pitkälle.
Myöskin järjestelmällisyys ja rutiinit helpottavat elämää. Jos ei haluta, että koira tekee jotain, niin hyvä muistaa systemaattisesti itse käyttäytyä aina samalla. Toimivalla positiivisella tavalla ja ohjata koiran käytös sallittuun tekemiseen, joka sopii siihen meidän yhteiseen arkeen.
Mistä käytöksestä et pidä teidän arjessa?
Miksi koirasi tekee niin?
Miten katkaiset käytöksen ja minkä uuden käytöksen opetat vanhan tilalle?
Kommentare