Haukkuminen
- lauratikka1
- Feb 10, 2021
- 4 min read
Updated: Aug 18, 2021
Tähän aiheeseen liittyen hassuinta on se, että usein ensimmäinen kysymys on: “Miten tämän saisi loppumaan?”. Toiset koirat haukkuvat enemmän kuin toiset, ja se on niiden tapa kommunikoida. Hyvä kysymys olisikin: “Miksi mun koira haukkuu?”. Silloin yleensä löytyy ratkaisu myöskin siihen, että miten voidaan lähteä muokkaamaan nykyistä tilannetta.
Haukkumisen kanssa kannattaa kiinnittää huomioita, mihin se oma rotu on jalostettu. Meidän pitäisi myöskin päästä kartalle siitä, että missä tilanteessa se koira haukkuu ja ihan ensimmäisenä on hyvä miettiä, että miksi se koira haukkuu. Näin on sitten helpompaa yrittää ratkaista, että millä keinolla lähden koiralle kouluttamaan tätä tilannetta. Koirahan ei ymmärrä, ettei se haukkuminen ole meidän mielestä järkevää näissä tilanteessa. Se kokee sen just ainoaksi oikeaksi ratkaisuksi sillä hetkellä.
Hyvä tiedostaa että, koira ei koskaan hauku vain meitä ärsyttääkseen vaan sillä on takana aina jokin tarkoitus. Vaikka toivoisimmekin koirasta hiljaista tyyppiä tietyissä tilanteissa, niin kannattaa myöskin pitää huoli, että koiralla on vastapainona joku paikka ja tilanne, missä se pääsee käyttämään myöskin ääntään kun se on sille hyvin luontaista toimintaa. Meillä haukkumista tapahtuu ulkoilun lomassa leikin varjolla tai kaverikoirien kanssa painiessa.
On mahdollista opettaa koira haukkumaan myöskin käskystä eli tempun kautta, mutta hiljenemisen opettaminen sitä kautta ei siltikään suurimmissa osissa tapauksia auta, sillä usein haukun takana on sisäinen reagointi ympäristön ärsykkeeseen tai taustalla voi olla myös koiran epävarmuus kyseisessä tilanteessa. Tämä olisi hieman sama tilanne kun ite reagoidaan johonkin, että “Hui, säikähdin!” tai “Oho hassua törmätä suhun täällä! Mitä kuuluu?” ja joku kolmas osapuoli sanoisi meille siinä tilanteessa, että “Ole hiljaa.”
Usein, jos haukku kohdistuu meihin niissä tilanteissa kun ei olla huomioitu koiraa, niin koira yrittää saada meitä aktivoitumaan. Yleensä tämä saattaakin toimia siellä arjessa ja koira saa meidät hyvin koulutettua. Jos koira haukkuu meille ja karjaistaan “Lopeta!” niin koira voi pitää sitä hauskana reaktio -leikkinä. Myöskin normaalia on alkaa höpöttelemään koiralle, että “Mitä sä haluat?” ja heitetään lelu tai annetaan ruokaa, jolloin koira ajattelee, että näin me kommunikoidaan. Koira ajattelee että, sähän ymmärsit, mitä mä haluan. Tämä on toki ok, jos se on sulle ok. Moni ei tästä tykkää ja silloin kannattaakin jättää käytös huomiotta tai poistua itse tilasta tai poistaa koira rauhallisesti toiseen huoneeseen. Toki vähän epäreilua, jos koiralla on runsaasti virtaa ja intoa tehdä jotain.
Jatkossa kannattaakin katsoa, että missä tilanteissa haukkuminen alkaa ja ennakoida ennen haukkua ja tarjota ennen tätä tilannetta koiralle jotain aktivoivaa puuhaa. Tällaisia puuhia voi olla kongin syöminen, maistuva puruluu tai namien piilottaminen. Myös lenkille lähteminen ja lelun mukaan ottaminen sinne voi osalla toimia näissä tilanteissa. Toisia se vain kiihdyttää lisää. Tämä riippuu hieman tilanteesta. Tärkeintä, että nämä ajoitetaan ennen kun koira on jo tylsistynyt ja alkaa haukkumaan.
Kun annetaan koiralle puuhaa ja aktivointia meidän aloitteesta, niin tämä voi auttaa siihen, että koira lopettaa haukkumisen niissä alkuperäisissä tilanteissa. Siinä vaiheessa, kun ollaan opetettu koiralle arjen taitoja, niin joissain tilanteissa voi olla hyötyä esimerkiksi “Oma peti” -taidosta jolloin koira haukkumisen sijaan hakeutuukin omalle pedille odottamaan esimeriksi herkkuja tai puuhaa. Tätä taitoa pääsee harjoittelemaan pentuverkkokurssilla.
Koirille haukkuminen voi olla koirien välistä leikkiviestintää tai osa koirista on epävarmoja, jolloin ne viestittävät siitä. Tässäkin tilanteessa on tärkeää osata tulkita, mistä se haukku johtuu. Leikkihaukut keskenään kuuluvat asiaan. Myös epävarmat haukut on tärkeitä viestejä. Toki, jos koira on epävarma, niin voidaan miettiä, miten voidaan tukea omaa koiraa niissä tilanteissa. Ei ainakaan pakoteta menemään tilanteisiin, jos koira itse haluaa laittaa jarruja päälle.
Koira voi myöskin murista ja tästä ei kannata kieltää sillä, se on tärkeä vinkki ympärillä oleville, että nyt on todennäköisesti epämukava tilanne. Jos kielletään murinasta (sitä ennen koira yleensä on viestinyt muillakin eleillä omasta fiiliksestään), niin silloin yleensä murina jääkin pois ja koiran viimeinen varoittava keino onkin suoraan puremiseen siirtyminen. Eli jos koira murisee niin kannattaa tulkita, että miksi se murisee sen sijaan, että kielletään siitä. Samoja juttuja voi näkyä ihmisten kanssa ja osa koirista haukkuukin ihmisiä epävarmuuttaan. Usein räyhäämistilanteet onkin epävarmuudesta tai koiran kipuilusta johtuvaa reagointia. Pahimmassa tapauksessa molempien yhteisvaikutusta.
Mulla on itselläni shetlanninlammaskoira, joka on epävarma ihmisiä kohtaan. Tämä saattaa näkyä haukkumisena ja ihmistä kohti rynnimisenä. Jos koirallani on vielä kaiken lisäksi selkä hieman jumissa, niin reaktio on normaalia suurempi. Käytänkin koiria säännöllisesti fyssarilla.
Jos olet kouluttamassa koiralle jotain temppua tai arjen taitoa ja koira haukkuu siinä tilanteessa, niin voidaan tulkita taas usealla tavalla, mille se haukkuu. Haukkuuko se, että “Anna nami!”, tällöin namit kannattaa laittaa taskuun piiloon tai sivummalle esimerkiksi hyllyn päälle, jolloin keskittyminen voi helpottua.
Jos käytät koulutuksessa palkkasanaa tai naksutinta, niin koira voi myöskin antaa haukulla palautteen, että “Palkan piti tulla nyt!” jos me vahingossa unohdetaan antaa koiralle se luvattu palkka, tai jos palkka olikin jotain muuta kuin, mikä koiraa motivoi ja mitä se olisi halunnut. Myöskin palkan vaihtelu auttaa, ettei koira haukkumisella ennakoi, että nyt piti tulla palkkaa ja nimenomaan juuri tuota palkkaa. Vaihtele myös palkan ajankohtaa, ettei se aina tule tietyn temppurutiinin jälkeen tai esimerkiksi aina kahden sekunnin välein.
Haukku voi kertoa myöskin siitä, että koira ei ihan tajunnut harjoitusta, jolloin voidaan helpottaa harjoitusta juuri sen verran, että koira pääsee taas mukaan ideaan. Jos häivytämme harjoituksesta meidän ele-apuja liian nopeasti tai viedään harjoitusta liian vaikeaan ympäristöön taidon osaamiseen nähden, niin koira voi tipahtaa kärryiltä. Koirat ovat nimittäin aika huonoja yleistämään asioita. Taito, mikä harjoitellaan ensin kotona tutuksi onkin aluksi hämmentävää, kun tehdään se sama harjoitus ulkona.
Koira voi myöskin reagoida haukulla ääniin kuten ovikelloon, koputukseen tai pamauksiin. Osalla koirista tämä on vain reaktiota, jotta ympärillä olevat tyypit myöskin huomaisivat, että täällä tapahtuu nyt jotain. Osalla koirista on myöskin epävarmuutta ääniin ja saattavat kertoa siitä haukkumalla. Tässäkin tilanteen tulkinta auttaa, että miten tätä asiaa lähtee lähestymään. Yleensä kieltäminen ei auta, sillä koira voi jopa tulkita sun reaktion sellaisena, että mekin huudetaan nyt sille äänelle vaikka huuto olisikin osoitettu koiralle. Eli koira ajattelee, että ihan porukalla me huudetaan sille kummalliselle äänelle, josta yleensä seuraa jotain jännää tai porukkaa on tulossa sisään.
Jos tuntuu vaikealta päästä sinne koiran pään sisään ja tulkita mistä käytös johtuu, niin ammatti koirankouluttaja voi tulla kotikäynnillä katsomaan tilanteen ja tulkitsemaan koiran eleet. Tilanteeseen on mahdollista opettaa erilainen käytösmalli kun tiedostetaan mistä se haukku ensinäkin johtuu. Hyvä myöskin huomioida, että koirat jotka on jalostettu vahtimaan, niin emme voi kitkeä tätä vahtiviettiä sieltä kokonaan pois. Sama kuin emme voi toivoa, että koira ei haukkuisi ollenkaan, jos se on haukkuva rotu tai yksilö. Tulkitsemalla ja ohjaamalla käytöstä muihin tapoihin voimme toki vähentää tätä äänen käyttöä meitä haittaavissa tapauksissa.
Missä tilanteissa koirasi haukkuu ja miksi?
Mitä muuta se voisi sen sijaan tehdä?
Onko sillä aikoja ja paikkoja jolloin se saa haukkua?
コメント